poniedziałek, 8 października 2012

Bochenek

Chleb był zawsze dla mnie ważny.
Nie tylko przez religie, ale przez mamę.
Zawsze powtarzała mi, że trzeba go szanować.
Niestety wiele razy wyrzucam chleb.
Nie pamiętam wtedy o głodujących dzieciach w Afryce, bo i tak tym, że chleba nie wyrzucę to im nie pomogę, a przecież nie wyrzucam całego tylko resztkę której nikt nie zje albo spleśniała.
W poprzednim mieszkaniu mogłam wywiesić chleb dla bezdomnych.
Teraz mieszkam w nowych blokach i bezdomnych tutaj nie ma.

Dziś jednak, był to dla mnie bardzo ważny dzień.
Upiekłam swój pierwszy chleb.
Ileż emocji skrytych mi przy tym towarzyszyło.
Ileż serca włożyłam w to szybkie przygotowanie.
Nawet przesiewałam z uśmiechem pół kilo mąki przez sitko do herbaty, bo nie mam dużego.

Nigdy nie zapomne słów mojego byłego. Powiedział :"Chciałbym kiedyś upiec z Tobą chleb."
Nie bardzo rozumiałam wtedy o co chodziło.
Pomyślałam sobie, "chleb.. no dobra, niech będzie, kiedyś upieczemy"
Pamiętam jak jego oczy iskrzyły wtedy.
Chleba jednak nigdy nie upiekliśmy, bo były postanowił zmienić moje życiowe plany i jednak nie iść ze mną jedną drogą;)
Ale od tamtej pory zrozumiałam co dla niego znaczyło to zdanie. I wspólne pieczenie.
Całą swoją miłość jaką mam przelałam na chleb.
Wszelkie swoje uczucia.
Wyszedł idealny.
Może za bardzo ciemny.
Ale to nic nie szkodzi.
Jedliśmy go z Jess i K. Z masłem Lurpak lekko solonym.
Masło samo topniało na gorącym jeszcze chlebku..
Została Ćwiartka na jutro na śniadanie.
Jestem dumna z mojego chleba.
I z tego ze był pieczony z dzieckiem.
I z K.
I w takim czasie, a nie innym.
Owoc mojego życia.
Może trochę zgrzany na zewnątrz przez przeciwności losu, ale doskonały, delikatny i puszysty w środku.

Częstujcie się.

8 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie:) ja uwielbiam świeży chlebek:) można przepis?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosze przepis. Super prosty!
      http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-z-miodem-i-platkami-owsianymi
      jest wydajny i zapychajacy.
      i bez spolchniaczy.
      czysta natura:)

      Usuń
  2. Wspaniały chleb a Ty to cudownie opisałaś! Rozpływam się jak to masło na ciepłej kromce;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie sądziłam, że o "zwykłym" chlebie można tak pięknie napisać!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wooow
    przez sam opis muszę upiec ten chleb :-)

    ps nie wiedziałam że chleb można upiec o tak w piekarniku 8/

    OdpowiedzUsuń
  5. aż poczułam zapach, wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń